Baznīcu jaunumi
Aktuālie projekti
Latviešiem ārzemēs
Ziedot atjaunošanai
Uzraksti savu ideju
Realizētie projekti
Mūsu mērķi
Kontakti
Seko jaunumiem Twiterī!

 

Dievnamā, kur Kārļa Ulmaņa dāvātais zvans

Bērzes luterāņu baznīca ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā ir celta kā koka baznīca 1743.gadā un pārbūvēta 1820.gadā. Baznīcā atrodas 18.gadsimtā būvētais harmonijs un 1939.gadā prezidenta Kārļa Ulmaņa dāvinātais zvans ar veltījumu baznīcai, kurā viņš ir kristīts un iesvētīts.

Otrā pasaules kara laikā baznīca tika daļēji sagrauta, īpaši cieta baznīcas tornis. Bērzes iedzīvotāji izglāba zvanu, un tas tornī atrodas un veic savu uzdevumu arī mūsdienās.

Dievnams 1820.gadā celts pēc Kurzemes guberņas arhitekta H.E.Pihta projekta. Baznīcā ir 500 sēdvietu, 1821.gadā sabruka baznīcas tornis, 1849. un 1887.gadā baznīcu pārbūvēja un remontēja. Baznīca cieta Pirmajā pasaules karā, to atjaunoja laikā no 1923. līdz 1924.gadam. Baznīca cieta arī Otrajā pasaules karā, kad bojā gāja visa baznīcas iekārta un interjers, tuvumā sprāgusi bumba daļēji sagrāva baznīcas portālu un draudzes telpas sienas, torņa un draudzes telpas jumta konstrukcijas. 1949.gadā sākās dievnama atjaunošana, pēdējie remontdarbi pabeigti 1958.gadā. Baznīcas tornis atjaunots 1985.gadā.

Laikam ritot, darbošanās dievnamā ir likusi tā vēsturē ierakstīt daudzu gadu skaitļus, kad Bērzes evaņģēliski luterisko baznīcu skārušas pārmaiņas.

Arī 2012.gads var tikt iemūžināts dievnama vēsturē, jo pērn tas ieguva jaunu jumtu. Par to „Zemgalei” plašāk pastāstīja Bērzes evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs JĀNIS TĀLUMS un draudzes priekšnieks JĀNIS BAUCE.

Sarunas sākumā abi kungi bilda, ka par jauna jumta nepieciešamību ticis domāts ilgu laiku, bet līdz darbiem nav varēts tikt. Nu beidzot tas ir paveikts un par to ir liels gandarījums un prieks. Tomēr ceļš līdz reālai darbībai bijis ilgs.

Nauda, kopumā ap 30 tūkstošiem latu, kas bija nepieciešama jumta nomaiņai, iegūta gan no ziedotājiem, gan pārdodot baznīcas īpašumus, gan realizējot projektus.

-          Bērze ļoti daudziem cilvēkiem saistās ar prezidenta Kārļa Ulmaņa vārdu- viņa dzimto pusi, mājām un kapsētu, kur viņam ir piemiņas vieta, - sacīja Jānis Bauce. – Tādēļ, kad saistībā ar Kārli Ulmani ir atzīmējamās dienas, Bērzes pusē mēdz iegriezties vairāk cilvēku, nekā ikdienā ierasts redzēt. Viņi atbrauc uz kapsētu, apskata ciematu un vēlas iegriezties dievnamā, kur Kārlis Ulmanis ir kristīts un iesvētīts, kur atrodas viņa dāvinātais zvans.

Ir svētku dienas, kurās notiek arī dievkalpojums. Tad dievnams ir ļaužu pilns.

-          Lai veiktu remontdarbus divnamā, bijām spiesti pārdot zemi un iegūtos līdzekļus izlietot jumta nomaiņai, -stāstīja Jānis Tālums. – Tā bija vienīgā iespēja, lai saglābtu namu, kurš ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, bet tas nenozīmē, ka rūpi par to uzņemas tikai valsts, lai arī saņēmām līdzfinansējumu no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas.

-          Mācītājs Jānis Tālums bija tas cilvēks, kurš rosināja sākt darbu pie jumta nomaiņas, -bilda Jānis Bauce. – Līdz tam tikai izskanēja runas, ka dievnamam ir nepieciešams remonts, bet darbi nesekoja.

-          No ieceres līdz reāliem darbiem aizritēja apmēram divi gadi, -piebilda Jānis Tālums. – Domāju, ka sponsoriem, mūs atbalstot, svarīgi savu artavu sniegt ar Kārļa Ulamaņa vārdu saistītam dievnamam. Kā jau minējām, kad Kārļa Ulmaņa dzimtas mājās „Pikšas” ir svētku dienas, saistītas ar prezidenta vārdu, daudzi pasākuma dalībnieki iegriežas dievnamā un izvēlas mūs atbalstīt ar ziedojumu.

Bērzes evanģēliski luteriskā draudze nav liela. Senāk tā apvienoja ļoti daudzus tuvākas un tālākas apkaimes ļaudis. Nu ciemats ir pieklusis, nav ne skolas, ne veikala.

Es Bērzē kalpoju ceturto gadu. Pateicoties mūsu nelielās draudzes (esam apmēram 35 cilvēki) atbalstam un apņēmībai, mēs visi kopā varējām paveikt šo lielo darbu – jumta nomaiņu. Svarīga ir komanda, uz kuru var paļauties.  Draudzē ir ne tikai Bērzes pagasta ļaudis, ir arī jaunbērznieki, līvbērznieki un dobelnieki.

Draudzes priekšnieka vietnieks Ilgmārs Kakstiņš dzīvo Bērzē un uzraudzīja, kā ritēja jumta maiņa, sekoja līdzi darbiem un vinmēr zināja, kas šajā jomā ir aktuāls. Morālu tabalstu esam saņēmuši arī no novada pašvaldības.

-          Pie dievnama atrodas kapliča. Pašvaldība algo kapu pārraugu, kurš rūpējas arī par kapu un kapličas apkārtni, stāstīja Jānis Bauce. – Dievnamā dažkārt notiek laulību cermonijas. Esam saskārušies ar problēmu, ka šajā apkaimē būtu nepieciešama tualete. Tās celtniecība varētu būt iecere, ko vajadzētu īstenot tuvākajā laikā.

-          Šogad esam nodomājuši startēt Zemgales Plānošanas reģiona izsludinātā projektu konkursā, kas tiek rīkots sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu, un ceram gūt atbalstu nākamās ieceres īstenošanai, - teica Jānis Tālums, - jo ir nepieciešams uzlikt jumta notekas, tad jumta nomaiņa būtu pabeigta pilnībā.

Pašreiz konkursā gan vēl nevarētu startēt, jo esam palikuši parādā par iepriekš veikto. Ir maz laika, lai parādu lietas sakārtotu, bet darām visu, kas mūsu spēkos. Ceram uz institūciju, privātpersonu, organizāciju, mecenātu atbalstu.

-          Kopumā darmā ir ļoti daudz, tā Jānis Bauce.-Remonts būs nepieciešams arī baznīcas zvana mēlei, kas savu jau ir nokalpojusi. Mainot jumtu, atklājās, ka baznīcas torņa balsts ir ļoti kritiskā stāvoklī.

Bijām domājuši, ka ir nepieciešamība dievnamā sakārtotapkuri, bet no šī nodoma atteicāmies, jo agrākā apkures sistēma bija pavisam citādāka, nekā mēs domājām pirms izpētes. Lai īstenotu nodomu, būtu bijis nepieciešams ierīkot pilnīgi jaunuapkures sistēmu. Ziemā aukstuma dēļ dievkalpojumus noturam Jaunbērzes kultūras namā. Bet tur apmeklētāju skaits ir krietni mazāks kā dievnamā. Dažkārt dievkalpojumi notiek arī Bērzes bibliotēkā.

-          Ja izdosies piesaistīt ziedojumu līdzekļus nākotnē būtu ļoti  labi, ja varētu sadarbībā ar Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēkņiem atjaunot solus, logu rāmjus. Šāda piereze ir daudzu dievnamu Latvijā atjaunošanā, - par nākotnes iecerēm stāstīja māītājs Jānis Tālums.

-          Darāmā ir ļoti daudz, bet ir prieks, ka izdodas soli pa solītim virzīties uz priekšu.

Foto: www.kulturaskarte.lv

Avots: Zemgale (Dobele) Baiba Pole



 
Lapa atjaunota 31. Aug., sadaļā "Baznīcu jaunumi"

Copyright © 2009 Baznīcēku Atjaunošanas Fonds; MB Studija »